Obec Slatina nad Úpou
ObecSlatina nad Úpou

Krajem Aloise Jiráska a Boženy Němcové

Krajem Aloise Jiráska a Boženy Němcové

Je to ten kout mezi Úpou a Metují, mezi Babiččiným údolím a mírnou kotlinou Jiráskova Hronova. Kdekoli se vyleze na kopeček, je vidět na severu Sněžku a na východě Bor a Hejšovinu, velké hraniční kameny země. Těsně kolem jde jazyková hranice: jen v Trutnově jsou Němci, kdežto na vsích, v Žacléři, v Olejnici a jinde se mluví jazykem kterémuvůbec nikdo nerozumí. Na kopcích žijí tkalci duchaři; podle řek je jedno bojište za druhým: Trutnov Skalice, Náchod a dole Sadová se štíhlými pomníčky, které povídají, kolik tam padlo mladých lidí. Tak to jeten kraj mírných a poněkud chudých políček, březových hájků a dvojí velké památky: po Boženě Němcové a Aloisu Jiráskovi.

Josef Hanuš

Někdy je milé zavzpomínat na časy minulé buď v halasném kruhu přátel nebo v tichu u pěkné knihy. Proto bych chtěli touto cestou upozornit na nádhernou publikaci „Krajem Aloise Jiráska a Boženy Němcové“ od Josefa Hanuše kterou v roce 1955 vydalo Státní tělovýchovné nakladatelství. Jedná se o publikaci plnou černobílých fotografií doplněnou krásným povídáním o místech jež zobrazují. Jsou tam pohledy na krajinu a místa která se ani po padesáti letech příliš nezměnila, ale jsou tam i místa která je těžko poznati. A to je to kouzlo této knihy. 


Hned na úvodu použil autor slova Karla Čapka „Obrázky z domova“:
Je to ten kout mezi Úpou a Metují, mezi Babiččiným údolím a mírnou kotlinou Jiráskova Hronova. Kdekoli se vyleze na kopeček, je vidět na severu Sněžku a na východě Bor a Hejšovinu, velké hraniční kameny země. Těsně kolem jde jazyková hranice: jen v Trutnově jsou Němci, kdežto na vsích, v Žacléři, v Olejnici a jinde se mluví jazykem kterémuvůbec nikdo nerozumí. Na kopcích žijí tkalci duchaři; podle řek je jedno bojište za druhým: Trutnov Skalice, Náchod a dole Sadová se štíhlými pomníčky, které povídají, kolik tam padlo mladých lidí. Tak to jeten kraj mírných a poněkud chudých políček, březových hájků a dvojí velké památky: po Boženě Němcové a Aloisu Jiráskovi. 

V epilogu Vás pan Hanuš vlastními slovy vyzývá k návštěvě našeho kraje k čemuž se připojujeme i my:

 Tisíce, ba desetitisíce návštěvníků přicházejí každoročně do Podkrkonoší zhlédnout čarovný kraj mistra Aloise Jiráska a Boženy Němcové. Ale mnohem více je těch, kteří ještě neznají tento malebný kout české země.Ve snaze oživit paměť prvým a alespoň poněkud přiblížit krásy tohoto kraje druhým přináším odtud několik fotografií. Mimo památných a z historie známých míst, je tu mnoho snímků partií – zákoutí a nálad, které při procházkách tímto krajem každého okouzlí. A nejen krajina. Zastav se se zdejším lidem; pohovoř s ním a budeš siopakovat slova básně Jana Nerudy: 

Tak náš lid 
má duši zvláštní – trochu drsná – zdá se 
však kvete po svém, v osobité kráse. 
Ach přibliž k tomu lidu hled, 
a přitiskneš svůj k němu ret, 
a neodtrhneš více! 


Až skončí tvé putování tímto krajem, až budeš sedat do vlaku a loučit se, věz, že to není navždy. Vždyť již teď myslíš na návrat a toužíš po místech, která sis tu zamiloval. A je zde ještě mnoho krásy, která stojí za zhlédnutí a která na tebe čeká. 
Josef Hanuš 

Slatinský mlýn

Fara na BoušíněKostel na Boušíně

Datum vložení: 26. 2. 2014 0:00
Datum poslední aktualizace: 26. 2. 2014 0:00
Autor:

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8
1
9
1
10
11 12 13
1
14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Odkazy

Mikroregion Svazek obcí 1866

Mikroregion Úpa

Czech Point

HZS nahlášení pálení:

Nahlášení pálení

Odstávka elektřiny

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky

Mobilní rozhlas

mobilní verze webu

Počasí

Počasí Slatina nad Úpou

Počasí Slatina nad Úpou - Slunečno.cz

Teplota z čidla na budově úřadu

Turistický portál

Odkaz na Kladské pomezí

Exporty do RSS

RSS 0.91 RSS 1.0 RSS 2.0 Atom 1.0

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:7
DNES:529
TÝDEN:2643
CELKEM:1275649

  • 310 obyvatel

  • Farnost Boušín

  • SDH

  • Myslivci

  • Zahrádkáři


nahoru